RSS-feed
Nieuws
apr
30
Domeinnaam met accenten? Geen probleem!
Toegevoegd door Thomas Rumbaut op 30 april 2013 16:13

Op 11 juni 2013 lanceert DNS.be de "Internationalized Domain Name" (IDN). Dit wil zeggen dat je vanaf dan .be-domeinnamen kan registreren waarin één of meerdere accenten voorkomen. Hieronder vatten we de belangrijkste informatie hierover samen.

Welke karakters zijn vanaf 11 juni 2013 mogelijk?

De nieuwe karakters zijn letters die in het Nederlands, Frans, Duits of enkele andere Europese talen gebruikt worden:

ß* à á â ã ó ô þ ü ú ð
æ å ï ç è õ ö ÿ ý ò ä
œ ê ë ì í ø ù î û ñ é

*Opgelet bij het gebruik van de ß; niet alle browsers ondersteunen dit karakter op dezelfde manier.

Hoeveel kost een domeinnaam met speciale karakters?

De prijs is dezelfde als voor een "gewone domeinnaam": 20 euro/jaar. Als je een Free+, Blad- of Steen-hosting bestelt zit deze prijs al inbegrepen in je hostingpakket.

Komt er een sunrise periode voor IDN?

Nee, er komt geen sunrise periode voor IDN. Dat betekent dat je niet automatisch recht hebt op de .be-domeinnaam met accenttekens die overeenstemt met de merknamen, handels- en vennootschapsnamen waarvan je eigenaar bent. Wees er op 11 juni 2013 dus snel bij, want net als bij gewone domeinnamen geldt het principe "eerst komt, eerst maalt". Bij eventuele geschillen over de rechten op een .be-domeinnaam, kan er steeds beroep gedaan worden op een procedure via Cepina.

Hoe kan ik een IDN domeinnaam aanvragen?

Op dezelfde manier als een gewone hostingaanvraag. Wil je meer kans hebben om een bepaalde domeinnaam te bemachtigen, dan doe je die aanvraag best vóór 5 juni 2013. We zullen dan op 11 juni je aanvraag zo snel mogelijk bij DNS.be indienen.

Kan ik ook e-mailadressen met accenten gebruiken?

De ondersteuning van IDN karakters in e-mailadressen hangt sterk af van de e-mailclient (zoals Outlook of Thunderbird) en servers die gebruikt worden om de e-mail te versturen of te ontvangen. Vermits nog niet alle software hier mee overweg kan, is het op dit moment af te raden om accenten te gebruiken in e-mailadressen. Op termijn zal dit wel mogelijk zijn.

Kan ik ook accenten gebruiken in buitenlandse domeinnamen?

Momenteel is IDN alleen beschikbaar voor .com, .net en .eu. Elke TLD (Top Level Domain) kan wel eigen voorwaarden hebben en kiest zelf welke karakters toegelaten zijn. In de toekomst zullen wellicht meer TLD's volgen.


Reacties (0)
Plaats een nieuwe reactie
 
 
Volledige naam:
E-mail:
Reacties:
CAPTCHA-verificatie 
 
Typ de tekst hieronder over. We vragen je dit om automatische registraties van computers te voorkomen.

Powered by Kayako